Lidt om bierne og deres bo på matriklen.

Ud over 2 opstablingsstader har Jeg bygget et Topbar hive og et Perone stade.

Både Topbar og Perone stadet er stader hvor bierne skal bygge alt fra bunden, ligesom de ville have gjort i naturen. I begge stader lader man bierne overvintre på deres egen honning istedet for sukkererstatning, man høster derfor også deres honning i foråret istedet for efteråret.

Sidste år (2014) flyttede jeg en bifamilie ind i mit topbar hive, men den overlevede desværre ikke vinteren. Mit topbar hive er bygget af en plastik tønde der er skåret over på midten og min teori er at bierne døde af forhøjet fugt i stadet, da den høje temperatur forskel under vinterens kolde klima uundgåeligt har dannet en stor mængde kondens på indersiden af stadet, så den skal enten bygges om i træ eller isoleres.

I år (2015) har jeg fanget min første sværm, som jeg efterfølgende fik til at flytte ind i Perone stadet. Det bliver spændende at følge stadet over de næste par år og se om det Danske klima arter sig til et stade af den størrelse.

Den sværm som flyttede ind i Perone stadet overlevede desværre ikke vinteren så jeg håber på, at fange endnu en sværm af betydelig størrelse der kan fortsætte arbejdet for den første familie. Den første familie nåede at udbygge en hel sektion plus lidt med deres voks, hvilket uden tvivl vil hjælpe den næste bifamilie på vej. Uanset hvad så giver jeg ikke op lige forløbigt og “ofre” gerne et par familier mere i videnskabens navn.

Perone stadet.